Александра Јованић и Чарна Манојловић

aleksandra i carna

Александра Јованић је докторка дигиталне уметности и дипломирана програмерка. У свакодневном истраживању и уметничкој пракси комбинује разне медије – са фокусом на интеракивну уметност, уметничке игре и генеративну уметност. У звању доцента, тренутно предаје на сва три нивоа студија, на основним на Факултету ликовних уметности у Београду, на мастер студијама Факултета примењених уметности и уметничким докторским студијама Универзитета уметности у Београду.

Као дизајнерка и програмерка ангажована је на значајним веб-пројектима, најчеће у области културе и уметности. Поред дизајна за веб, бави се и графичким дизајном, дизајном плаката за филмове, позоришне представе и концерте, и покретном графиком за филмове. Самостално и на групним изложбама излаже од 2003.

Добитница је награде за реализацију рада на конкурсу Европска мрежа дигиталне уметности и науке (European Digital Art and Science Network) у националној селекцији за 2015. годину.

www.aleksandrajovanic.comЧарна Манојловић је филмска редитељка рођена 1979. године у Београду.

Осим писања, снимања, режије и копродуцирања својих ауторских документараца, режирала је серијале о људским правима, координирала програме и била селекторка на више филмских манифестација: „Женско око света“ – први фестивал женског филма на Балкану, „Нова светлост“, Ревија филмског стваралаштва деце и омладине Србије...

Oд 2009. до 2019. године ради као доценткиња на Катедри за филмску и ТВ режију на Академији уметности у Београду.

Њени дугометражни документарни филмови „Три (у)личне приче“, „Мики Манојловић: филмска остварења“ и „Милена“, о животу и раду Милене Павловић Барили, приказивани су са успехом на многим домаћим и интернационалним фестивалима и филмским платформама.

Oд 2019. до 2022. године ангажована у својству саветнице за уметничко образовање при Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Мама је два детета.