Ксенија Атанасијевић

Ксенија Атанасијевић, фото: Никола Мајдак млађи

Ксенија Атанасијевић (Београд, 1894 – Београд, 1981) прва је жена доктор наука и прва доценткиња у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца. Највећи српски мислилац међу дамама, упамћена је по импозантном стваралачком опусу – написала је око 400 научних радова, објављиваних и на немачком, француском, бугарском, чешком, руском, холандском итд.; превела је бројна значајна филозофска дела; један је од оснивача часописа о култури „Дан“, у ком су објављивали значајни писци.

Докторирала је 1922. године, са 28. година. Две године касније је изабрана у звање доцента и поред отпора у оквиру академских кругова. Њена наглашена индивидуалност, стваралачка особеност и отвореност у изражавању ставова створили су јој потешкоће у напредовању у универзитетској каријери, подстакли клевету о плагијату и отворену нетрпељивост мушког шовинистичког професорског лобија.

После Другог светског рата њена дела била су забрањена све до 1952. године, када је наставила са научним радом, превођењем и повременим предавањима на Коларчевом народном универзитету.

Креативна дирекција: Александра Јованић
Фото: Никола Мајдак млађи vimeo.com/user9055679