Мага Магазиновић

Мага Магазиновић, фото: Иван Тодоровски

Марија Мага Магазиновић (Ужице, 1882 – Београд, 1968) пионирка је у многим областима уметности и образовања у Србији, активисткиња и новинарка. Прва је модерна плесачица у Србији, а знање стечено, између осталог, у школи игре Исидоре Данкан, свесрдно је преносила – у теорији, непрестано пишући, и у пракси, радећи као кореографкиња, плесачица, балетски педагог и оснивачица Школе за ритмику и пластику.

Била је прва библиотекарка у Народној библиотеци, прва жена новинар у Политици, прва која је сценски поставила српско фолклорно наслеђе и поезију, обогативши их елементима савременог плеса („Мајка Обилића“, „Молитва Косовке девојке“, „Смрт мајке Југовића“...). Још 1902. године се изборила да девојке стекну право на индекс редовних студената, право на полагање испита и дипломирање. Оснивачица је Клуба студенткиња.

У Балканском рату 1913. године била је активна као добровољна болничарка. Указом краља Петра Првог, 1920. године стиче звање професора Прве женске реалне гимназије, где предаје филозофију, логику, српски и немачки језик. После Другог светског рата је водила фолклорну секцију у „Абрашевићу“ и предавала у балетској школи, али не предмете савремене игре.

Креативна дирекција: Чарна Радоичић
Фото: Иван Тодоровски www.behance.net/ivan_todorovski