Савка Суботић

Савка Суботић, фото: Маја Медић

Савка Суботић (Нови Сад, 1834 – Нови Сад, 1918) хуманитарка je и једна од првих феминисткиња у Србији, иницијаторка идеје о оснивању женских задруга. Покренула је еманципацију српских жена, организовала потписивањe петиције за оснивање виших девојачких школа, са циљем да се побољша положај жена у друштву и да образовање не буде више привилегија мушкараца.

Прва је председница Кола српских сестара, које је деловало током балканских ратова и илегално током Првог и Другог светског рата.

Рад српских сељанки је третирала као уметничка дела, сакупљала све врсте ручних радова које су жене стварале широм Србије, и излагала их по Европи. Пиротски ћилим је захваљујући њеном ангажману освојио посебну награду на изложби у Паризу.

Борбу за женску еманципацију је водила и у иностранству, представљајући домаћа женска друштва на важним светским скуповима и сарађујући са највећим европским феминисткињама.

Држање храбрих говора са духовитим и иновативним ставовима и запажањима била је њена специјалност, иако се скоро до краја њеног живота мислило да јој говоре смишља и пише муж, др Јован Суботић.

Креативна дирекција: Чарна Радоичић
Фото: Маја Медић majamedic.com